Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet

 

Promarch arbetar med att sätta upp Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet (Global Youth Opportunity Centers) runt om i världen. Det övergripande målet med projektet är att öppna upp nya och innovativa vägar där ungdomar från hela världen kan mötas och interagera med varandra. Ett mer specifik mål är att skapa interkulturella plattformar där ungdomarna tillsammans kan utforska och utveckla sina intressen och färdigheter vad det gäller ett hållbart samhälle med fokus på allt från sociala, ekonomiska till miljömässiga aspekter. Projektet kommer på sikt att ge ungdomar  nya arbetstillfällen och därmed minska arbetslösheten och missnöjet bland dagens ungdomar.

På Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet i Abuja, Nigeria, kommer ungdomar att få ekonomisk stöd för att starta och driva egna små jordbruksföretag som bygger på tillgängliga lokala, hållbara och billiga tekniker. Ungdomarna kommer också att driva ett litet kafé där man säljer lokalt producerade snacks och alkoholfria drycker. På ungdomscentret kommer det också att finnas en avdelning där man tar emot second-hand kläder från andra länder som de nigerianska ungdomarna kommer att distribuera till barnhem och fattiga människor i närområdet. Här kommer det också att finnas möjligheter till rekreation, spel och datorer. Ungdomarna på Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet kommer också regelbundet att få besök av svenska volontärer från Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet i Sverige (se nedan).

Unga Aktörers Centrum för Global och Lokal Hållbarhet i Skärholmen, Sverige kommer att ge ungdomar (både ungdomar med uppehållstillstånd, de utan och asylsökande ungdomar) en plats där de kan arbeta, umgås och få nya kunskaper och erfarenheter. Här kommer de inte bara att få en meningsfull fritid, utan också ges möjlighet till arbetsträning. De kommer att lära sig allt från hur man driver ett ekologisk kafé till hur man driver en butik för försäljning av rättvisemärkta produkter från runt om i världen. Förutom att ansvara för matlagning, bakning och andra kommersiella aktiviteter med anknytning till kaféet och försäljning av rättvisemärkta produkter, kommer ungdomarna också att samla in, sortera och sälja kläder i second-hand butik (delar av det som samlas in kommer sedan att skickas ner till ungdomscentret i Nigeria ). Centret kommer också att ha en egen kolonilott där man odlar färska och ekologiska grönsaker till caféet. Sällskapsspel och datorer kommer också att finnas tillgängliga. Efter 18 års ålder kan de som vill åka ner och arbeta som volontärer i Nigeria, och hjälpa ungdomarna i systercentret i Abjuja och därigenom få värdefulla erfarenheter när det gäller utveckling, hållbarhet och biståndsarbete.

Om du är intresserad av att delta i projektet, eller donera pengar, kontakta:

Victor Folajin, Principal Consultant, Promarch
Telefon: 46737211640
E-post: [javascript protected email address]

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)